Röriga recept

Röror från PYRAMIDBAGERIET, perfekt att dippa med vårt goda bröd och som tillbehör för t.ex. en grillkväll. (alla recept är beräknade på ca 4 personer.)

Kummin­kräm med rökt lammkumminkram_ludd.jpg

1 msk kumminfrön
200 g färskost eller neutral mjukost
skivat lammkött
   
Rosta kumminfrön i en torr stekpanna tills det knäpper i dem. Krossa dem i en mortel och rör ner i färsk­osten. Låt stå över natten för att mogna.

Lägg osten på en bit gott Pyramidbröd eller Batanunknäcke och
toppa med tunt skuret lammkött.

Kräftröra med vällagrad ostkraftrora_ludd.jpg

350 g  kräftstjärtar
125 g vällagrad ost
1 msk kumminfrön
2 msk finhackad dill
1 finhackad rödlök
4 msk majonnäs
1 tsk honung
citron
salt och peppar

Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och hacka dem grovt.
Finriv osten och blanda den och kräftstjärtarna med majonnäs, kummin, rödlök och dill. Smaka av med honung, salt, peppar och lite färskpressad citron.

Passar utmärkt till både Pyramidknäcke och Batanunknäcke.

Jonnys sallad med grillad hästkorv
toppat med rostade hasselnötter

150 g grovrivet äpplehastkorv.jpg
150 g grovriven rotselleri
1 ½ msk creme fraiche
1 ½ msk majonnäs
salt, peppar
citronskal
½ dl hasselnötter
hästkorv

Blanda äpple och rotselleri med majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och lite rivet citronskal. Rosta hasselnötterna i en torr panna. Grilla eller stek korv i skivor. Lägg en korvbit och lite av salladen på en brödbit. Toppa med rostade hasselnötter.

Gravad rådjurssadeltoppad med Karljohanmajonnäs

raddjur.jpg200 g rådjurssadel
2 msk socker
2 ¼ msk salt
svartpeppar, timjan, rosépeppar
   
2 dl majonnäs
½ dl torkad karljohanssvamp
       
Klappa in svartpeppar, timjan och rosé­peppar runt köttet. Blanda socker­ och salt och häll över och runt köttet.
Grava i kylen i två dygn. Vänd köttet ett par gånger varje dag.

Mixa Karljohanssvampen till ett pulver. Rör ner pulvret i majonnäsen och låt stå kallt i ett till två dygn.
 
Skär det gravade köttet i tunna skivor och lägg det på ett Pyramid- eller Batanunknäcke. Toppa med Karljohanmajonnäsen, några frysta lingon och en timjankvist.

foul.jpg

Foul – egyptisk bönröra

Den här bönröran är mycket typisk för Egypten. Den fångas upp med en bit knäcke och äts tillsammans med sallad. En sallad av fintärnade tomater, gurka och hackad rödlök blandad med hackad dill och persilja hör till. De speciella foulmedammébönorna finns i specialiserade speceributiker. Bönorna kan vara svåra att få tag i men prova att göra Foul med vanliga svenska bruna bönor som kokats mjuka i lättsaltat vatten.

300–400 g kokta bruna bönor
2 msk olivolja
(1/2 spansk pepparfrukt)
2 msk pressad citronsaft eller lime
salt, svartpeppar

Värm olja och bönor i en stekpanna. Mosa sönder bönorna med en gaffel. För het smak tillsätt urkärnad, hackad spansk peppar. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Chevre- och avocadoröra

100 g chevre (getost)
2 mogna avocado
1 pressad citron
1 liten rödlök
salt, malen svartpeppar

Kör osten i en mixer. Tillsätt avocado-köttet och mixa till en slät smet.
Pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Lägg finhackad rödlök på valfritt pyramidbröd och toppa med chevre- och avocadoröran.

Hummus

1 burk Zeta Ceci (kikärter, sköljda och avrunna)
1/2–1 msk Zeta rödvinsvinäger
4–5 msk Zeta olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt

Kör kikärterna med vinäger och- olja i matberedare eller mixer. Pressa i vitlöksklyftan och blanda. Smaka av med salt. Serveras som pålägg eller dip till valfritt pyramidbröd.

Räk- och löjromsmarr på Speltbröd

250 g skalade räkor
50 g löjrom
1 dl majonnäs
1 msk gräddfil
1 knippe dill
1 tsk Habanero chilisås

Blanda majonäs och gräddfil i en bunke. Vänd ner övriga ingredienser och smaka av med Habanero chilisås. Lägg smarret på brödet och dekorera med dillvippor.

ostsallad.jpg

Egyptisk ostsallad

200 g fetaost
2 tomater
svarta eller gröna oliver
1 lök (gul eller röd)
3 msk olivolja
spansk peppar
1/2 gurka

Hacka lök, gurka och tomat. Mosa osten, blanda i grönsakerna, tillsammans med olivoljan, rör ordentligt, sedan du kryddat. Lägg upp på fat, dekorera med oliver och gurkstavar.

Kikärts- och agliomojo

200 g kokta kikärtor
5 st vitlöksklyftor
1 urkärnad och delad chilipeppar
2 dl creme fraiche
svartpeppar från kvarn
salt och citronjuice

Häll kikärtorna i en mixer och tillsätt vitlöken, mixa i 30 sek. Tillsätt chilipeppar efter styrka som behagas och sedan cremefraichen skedvis. Smaka av med salt, svartpeppar och citronjuice.

Avocado och jalapénomole

2 st mogna avocado
1 st lime (saften)
1 st jalapeno – eller annan peppar
3 msk olivolja
5 blad färsk koriander

Mosa avocadon med en gaffel i en bunke, häll sedan över limesaften och olivoljan, smaksätt med finhackad jalanpeno, koriander och salt.

BRC-Food-Certificated-Col.jpg

Pyramidbageriet AB

 

 

Hulån 28 :: 780 51 Dala-Järna
Tel +46 281 133 90