Surdegsskola med Pyramidbagerietsurdegsskolan.png

Surdeg anses komma från Egypten för ca 6000 år sedan.

En naturlig surdeg består enbart av vatten och rågmjöl. Låter man detta stå i rumstemperatur ett tag bildas mjölsyrebakterier och jästsvampar. Det tar 6 dygn att få fram en surdeg. Den måste matas dag 3 och dag 4 med vatten och rågmjöl, vila dygn 5 för att sedan börja bakas med dygn 6. Man tillsätter alltså ingen jäst.

En snabb variant av surdeg så värms vatten till 37 grader sedan blandar man i jäst och mjöl. Dygn 2 tillsätter man mer vatten och mjöl. Dygn 3 är det bara att börja baka.

Surdegspulver är helt enkelt rågmjöl och vatten som torkas för att sedan tillsättas som pulver i degen.

Originalet, surdegen som Pyramidbageriet använder­ har bildats genom att degresterna i trätrågen har surnat.

Emad hämtade 1990 surdeg från Egypten som hans mor bakade med. I hur många generationer Pyramidbageriets surdeg funnits har vi idag inget svar på.

BRC-Food-Certificated-Col.jpg

Pyramidbageriet AB

 

 

Hulån 28 :: 780 51 Dala-Järna
Tel +46 281 133 90